САЛО - Український національний продукт в історії та культурі людства - 24 Лютого 2011 - Сайт ПТУ № 54 пгт Котельва
Четвер, 08.12.2016, 09:50
Сайт ПТУ № 54 Котельва


Приветствую Вас Гість | RSS

Форма входу
Міні-чат
200
Наше опитування
Яку спеціальність Ви обрали чи збираєтесь обрати?
Всього відповідей: 100
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Главная » 2011 » Лютий » 24 » САЛО - Український національний продукт в історії та культурі людства
15:14
САЛО - Український національний продукт в історії та культурі людства
Про сало вже написано багато. I це зручно: можемо не зупинятися на тому, що «сало мiстить арахiдонову кислоту, яка є однiєю з незамiнних жирних кислот. У результатi бiологiчна активнiсть сала в 5 разiв вища, нiж у вершкового масла».

Знову ж таки, можна вже не нагадувати, що «якщо вас чекає вечiрка з неабиякими дозами алкоголю, з’їжте скибочку сала. Справа в тому, що жир огортає шлунок i запобiгає всмоктуванню алкоголю».

Тому ми можемо вiдразу перейти до загальнокультурних iсторичних вiдомостей. Попри всi твердження, справжньою батькiвщиною сала є зовсiм не Україна, i навiть не Росiя. Батькiвщиною сала правильнiше вважати… Iталiю. Саме там три тисячi рокiв тому з’явилася iдея використовувати свинячий жир як дешеву i калорiйну їжу для рабiв, якi працювали на мармурових каменоломнях. А уявiть, скiльки цим iталiйцям треба було того мармуру наламати на статуї, палаци i колонади! Так почався внесок сала до свiтової культури.

Римляни називали його «лярдо». У нашi часи теж є таке слово, але воно означає вже не сало, а те, що ми називаємо смальцем. Iталiйцi як народ, гордий своєю високою культурою, не їли сало просто так, а шпигували його всiлякими спецiями, такими як розмарин, перець, анiс, часник. Тому незабаром i патрицiї розсмакували, що страву таку i самим не грiх скуштувати.

Не минуло i тисячi рокiв, як сало визнали i в Iспанiї. Хамон – у перекладi з iспанської – шинка, окорок. Хамон практично не мiстить холестерину i з тих самих пiр залишається улюбленим м’ясним продуктом в Iспанiї. Вважається, що Колумб змiг дiстатися до Америки завдяки тому, що серед припасiв у нього було багато окорокiв i сала, яке може зберiгатися до пiвроку, мiстить багато калорiй, причому цi калорiї довготривалi – сили та енергiя у того, хто поїв сала (у мiру!), вiдновлюються надовго, калорiйнiсть продукту складає 770 ккал на 100 г. А то на однiй рибi матроси б у Колумба озвiрiли дуже швидко...

Так сало внесло свiй неоцiненнй внесок i до свiтової iсторiї – адже не вiдкрив би Колумб Америки без сала, i не було б у нас помiдорiв, а без помiдорiв борщу не звариш, а без борщу – яка ж це взагалi культура?!

Люди Середньовiччя їли сало у великих кiлькостях. Сам святий Бенедикт, засновник ордена бенедиктинцiв, дозволив ченцям їсти сало. Монахи казали, що «сало i свиня так само пов’язанi один з одним, як виноградна лоза i вино». Сало не лише їли – в Середньовiччi з нього виготовляли свiчки. Пахли вони не дуже, коптили, але свiтили. Тiльки треба було стежити, щоб сальнi свiчки щури не зжерли, вони теж не дурнi i дуже поважають цей продукт. При свiчках ченцi переписували книги – так у темрявi Середньовiччя сало допомогло зберегти свiтло культури i передати його нам.

А знаменита англiйська яєчня з беконом? Бекон – це вам що? Воно саме. Англiйцi ж – народ здоровий, розсудливий i вчений, i про своє здоров’я пiклується добре. Ось так корисно i приємно поснiдавши, англiйцi пiдкорювали моря, розвивали капiталiзм, винаходили паровi машини i вiдкривали теорiю еволюцiї.

Отже смiливо махнемо рукою на мiфи про шкiдливiсть сала, у нашому доволi прохолодному клiматi воно у розумних кiлькостях абсолютно необхiдне. Не кажучи про те, що для справжнього українського червоного борщу обов’язково потрiбнi шкварки, iнакше це не борщ, а дiєтичний макет нашої нацiональної страви. Чи не тому сало так прижилося саме у нашiй культурi i традицiях i здобуло великої шани.

I, нарештi, останнє. Про мiсце сала у свiтовiй культурi. В нашi днi згадка про цей продукт просто незамiнна в естрадних скетчах i мiнiатюрах на українську тематику. Погодьтеся, якби не українське сало – росiйськi гумористи залишилися би без роботи.
Категория: Кухар | Просмотров: 543 | Добавил: Andrey | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Погода в Котельві
Хмаринка тегів
Наша кнопка


ПТУ



Професійно-технічне училище № 54 смт Котельва © 2016
Конструктор сайтів - uCoz Створити сайт безкоштовно